ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ

 

Az ötödik osztályosok a vetélkedő során képzeletbeli sétán vettek részt Londonban, így ez a vetélkedő a Visit London elnevezést kapta.

A gyerekek párokban angol csapatnévvel haladtak végig az állomásokon, kezükben az útlevelükkel, melyen jelölték a már felkeresett állomásokat, így az útvonalat saját maguk határozták meg. Az egyes állomásokhoz tartozó feladatokat úgy igyekeztem összeállítani, hogy elkészítési idejük nagyjából egyforma legyen, hiszen három percenként csengőszó jelezte, hogy tovább kell haladniuk.

Az egyes állomások a következők voltak. The Big Ben – segítő kolléganőm az interaktív táblán Smart Forgó feladattal várta a gyereket, szavakat kellett csoportosítani. Doubledecker Bus, a híres piros autóbuszon ülve a versenyzőknek londoni nevezetességeket kellett a számítógépen felismerni és megnevezni. Ebben egy  kollégám volt a segítségemre. Madame Tussaud Panoptikumában Erzsébet Királynőről egészítettek ki egy szöveget, a The Telephone Box állomásnál pedig számokat kellett megnevezni angolul. A Buckingham Palotánál a felesleges és hasznos információk között válogatva a palotáról szóló szöveget egészítették ki számokkal. Igyekeztem pihentető állomást is beiktatni, itt az útlevelek kidíszítésére volt lehetőség.

Számomra nagy öröm volt nézni azt a lelkesedést, ahogy 5. osztályos diákjaink végrehajtották a feladatokat. Elképzelt városnézésnek nemcsak az országismereti tudás bővítése volt a célja, hanem megadni mindenkinek a sikerélményt az eddig megszerzett tudás felhasználására is, ehhez mind a négy idegen nyelvi kompetenciaterületet mozgósítva.

 

Árvai Ilona

 

Sárközi Valentina 5.o.: Csütörtökön volt egy vetélkedő az 5. osztálynak, az volt a címe, hogy Visit London.  Nagyon jól éreztük magunkat, a feladatok nem voltak nehezek. Párban mentünk végig az állomásokon, én az English Stars csapat egyik tagja voltam. Hasznos volt ez a vetélkedő, mert jól szórakoztunk és nagyon jó gyakorlás volt.                    

 

Kósi Réka 5.o.: Nekem azért tetszett a vetélkedő, mert izgalmas volt és élménydús. Még azért is, mert Londonnal volt kapcsolatos. Lehetett belőle tanulni. Nagyon ötletes volt. Csengetés jelezte, hogy egy másik állomásra kell menni, ez nekem nagyon tetszett. Nagyon jó volt, hogy sok állomás volt, és az egyiken interaktív táblán is kellett dolgozni.       

 

Korcsog Bálint 5.o.: Vicces és gondolkodtató feladatok is voltak Jól éreztük magunkat a csapattársammal. Tetszett, hogy útlevelünk is volt, ezzel mentünk egyik állomásról a másikra. A párommal mi voltunk a Big Men csapat. Úgy érzem, hogy jól sikerült. Mindent beleadtunk.  

 

Horváth Alexandra 5.o.: Nagyon jól éreztük magunkat a vetélkedőn a párommal. Nagyon jó volt Gyöngyi nénivel az interaktív táblás feladat, ahol csoportokba kellett szedni a szavakat. Az is tetszett, hogy Tamás bácsinál London nevezetességeit kellett képekről felismerni a számítógépen. A többi feladat is jó volt és nem is voltak nehezek.        

——

 

A hatodik osztályosok angol nyelvi vetélkedőjének témája a Buckingham Palota és II. Erzsébet királynő voltak. A vetélkedő elnevezése A Royal Day at Buckingham Palace volt.

A diákoknak szabadon választott két- illetve háromfős csoportokban kellett bejárni iskolánkat, ami erre az időre átváltozott Buckingham Palotává. A csapatok indulás előtt megkapták engedélyüket a belépéshez a palotába, melyen jelölhették azokat a termeket, amiket már bejártak. Így az útvonalat és a feladatok elvégzésére szánt időt maguk szabhatták meg. A lényeg az volt, hogy a megadott időre minden termet keressenek fel.

Az iskola informatika terme lett a Press Office, vagyis a palota sajtóirodája. Informatikus kolléganőm segítségével a csapatoknak az interneten kellett megkeresniük néhány érdekességet a palotával kapcsolatban. Az ebédlőnkből lett a Royal Dining Room, itt a tanult ételekkel kapcsolatban kellet egy rejtvényt megoldani. Az iskola felső folyosójának egyik része volt a trónterem, itt Erzsébet Királynőről szóló szöveget kellett kiegészíteni. A folyosó végén a királyi edzőterem várta a csapatokat, ha jól megfejtették a titkosírást, különböző sportágak neveit kapták megoldásul. Az angol terem volt a palota képzeletbeli bálterme, ahol sokféle országból érkezett vendégek várták a gyerekeket, angol nyelvű leírás alapján kellett az országokat és zászlóikat párosítani. Az iskola udvara volt a Királyi Kert, itt az egyik segítő kollégám felügyelte azt a feladatot melynek során állatok neveit írták le a versenyzőink adott időre, néhány akadállyal nehezítve.

Azt tapasztaltam, hogy mindenki jól érezte magát, mindvégig lelkesek voltak a diákjaink feladatok minél jobb végrehajtásában. Úgy érzem, hogy ez a vetélkedő nemcsak a nyelvi kompetenciákat fejlesztette,nemcsak az eddig megszerzett tudás alkalmazására adott lehetőséget, hanem a kreativitásra és az együttműködésre is ösztönzött mindenkit.

Árvai Ilona

 

Horváth Zsófia 6.o.: A mi csapatnevünk Winners, vagyis Győztesek volt. Nagyon jól éreztük magunkat a versenyen a párommal. Nagyon jók voltak a játékok. Kedvencünk volt a Buckingham Palace’s Gym, ahol titkosírásból kellet sportágak nevét kitalálni. Szinte mindenhol a teljes pontszámot értük el. Nagyon hasznos volt, mert kipróbálhattuk az angoltudásunkat.  

  

 Insperger Barbara 6.o.: A nevünk Bad Girls volt, hárman voltunk egy csapatban. Nagyon jól éreztük magunkat a versenyen. A Royal Dining Room állomás tetszett a legjobban, mert itt könnyű volt a feladat. Nagyon hasznos volt a verseny, mert többet megtudtunk a Buckingham Palotáról és a királynőről.    

 

Bogdán Brigitta 6.o.: Nekem az a rész tetszett a legjobban a vetélkedőből amikor az interneten kellett megkeresni a Buckingham Palota különböző adatait. Az állomás neve Buckingham Palace’s Press Office volt. De nagyon jól érzetük magunkat és tetszett minden más is. Az a feladat is tetszett, amikor az ebédlőnél kellett ételeket megkeresni. Nagyon hasznos volt az egész vetélkedő, mert játékosan gyakoroltunk.   

 

Golyán Vanessza 6.o.: Egy háromtagú csapat egyik tagja voltam a vetélkedőn, az volt a csapatnevünk, hogy Smart Girls. Nekünk minden nagyon tetszett és jól éreztük magunkat az iskolánk felső szintjén, ami a versenyre Buckingham Palotává alakult. Kedvenc helyünk a Bálterem. Ballroom volt. Itt elképzeltük a nemzetközi vendégsereget és MiniLük tábla segítségével zászlókat kellett összepárosítani az országokkal angol nyelvű leírás alapján. Nagyon hasznos volt a vetélkedő, mert gyarapodott az angol nyelvtudásunk.   

 

Bogdán Tamás 6.o.: A mi csapatnevünk Bobbies, rendőrök volt. A kedvelt állomásunk a Royal Garden, Királyi Kert volt. Itt állatok angol neveit kellett leírni adott időre. Az ebédlőnél lévő feladat nekünk egy kicsit nehéz volt. Jó volt az egész program, jól éreztük magunkat. Sokat tanultunk és sokat gyakoroltunk.      

 

 Kalota Kristóf 6.o.: A csapatnevünk Bad Boys volt. Jól éreztük magunkat a versenyen. Ami legjobban tetszett, az a Royal Dining Room, a Királyi Étterem volt. Nekem az internetes böngészés volt a legnehezebb. Nehéz volt megkeresni az adatokat. A Királyi Kertben készítettük el leggyorsabban a feladatot. Itt csak olvasni és másolni kellett. Hasznos volt a program, lehetett belőle tanulni.  

   MESZTEGNYŐ-ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ1 MESZTEGNYŐ-ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ2 MESZTEGNYŐ-ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ3 MESZTEGNYŐ-ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ4 MESZTEGNYŐ-ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ5 MESZTEGNYŐ-ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ6