ÖKOTÁBOR – GYENESDIÁS

2015 augusztus 8-án 1230– kor izgatott gyerekek és szülők várakoztak a mesztegnyői iskola előtt indulásra készen Gyenesdiásra, a Vadóctanyára. Miután mindenki pontosan megérkezett, gyors létszámellenőrzés és búcsúzás után elindultunk a Balaton északi partja felé.

Egy órás utazás után érkeztünk meg a Vadóctanyára. Szállásunk rendezett, parkosított környezetben, a strandtól körülbelül 300 m-re, a vasúttól 150 m-re helyezkedett el.

Az épület felső szintjén rendezkedtünk be, ahol egy kis társalgó és egy nagy műfüves terasz található. Az alsó szinten kaptak helyet másik intézményből érkezett diákok. Itt található továbbá az ebédlő, mely társalgóként is funkcionál.( A gyerekek szabadidős igényeit kielégítve található itt csocsó, karaoke…) Mindkét szinten felújított vizesblokkok álltak rendelkezésre a tisztálkodáshoz.

Táborvezetőnk – „Nóra néni”- nagy szeretettel fogadta az izgatott mesztegnyői gyerekeket. Rövid „eligazítás” és a szobák elfoglalása után a tábor kellemesen hűvös ebédlőjében megebédeltünk, majd ez után délutáni programként megmártóztunk a Balatonban a Gyenesdiási strandon.

Délelőttönként szakmai programokon vettünk részt, délutánonként strandoltunk.

Az első „igazi táboros napon” ellátogattunk a Természet házába, és a Festetics Imre Állatparkba. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagyon tetszett a múzeum interaktív jellege. Igazi élményt nyújtott az ismeretszerzés eme formája. (puzzle, memóriakártya, kirakó, csoportmunka a látottak, hallottak feldolgozására)

Sétahjózás során a Balaton másik arcát ismerhették meg a gyerekek.

Egy másik program keretében kukoricacsuhéból ajándékot készíthettek. Igazi szórakozást kínált a Diási élménypark, ahol kipróbálhatták a kajakozást, az óriáscsúzdát, léghokizást, tekézést. Nagyszerű program volt indulásunk előtti este a lézerharc.

Kiemelkedő szórakoztató programként említem meg Huzella Péter Kossuth – díjas zeneszerző, előadómvész estjét, aki nagyszerű hangulatot teremtve hozta közelebb a költészetet a tizenéves korosztályhoz.

Öröm számomra, hogy a táborozásban részt vehettem. A gyerekeket más oldalukról ismerhettem meg. Tinédzserkor ide vagy oda, nagyon segítőkészek voltak egymás irányába. Szükség esetén pillanatok alatt alakítottak csoportokat, abszolút alkalmazkodóak voltak egymáshoz. A nagylányok gondoskodóan vették körül a kisebbeket, akiknek megnyugvást jelentett a törődésük.

Azt hiszem tartalmas, jó hangulatú, élményekben gazdag napokat töltöttünk el a Vadóctanyán.

A szakmai programok lebonyolításában mi pedagógusok is aktívan részt vállaltunk. Lényeges kérdésekben közösen döntöttünk. Elmondhatom, igazi csapatmunkát végeztünk, „minden gördülékenyen zajlott”. Örömmel dolgoztam együtt kolléganőimmel. Katrenák Krisztina

 

A TÁMOP-3.1.4. pályázat keretein belül intézményünk 30 tanulója és 4 pedagógusa nyári táborozáson vehetett részt a gyenesdiási Vadóctanyán augusztus 8-12-ig.

A gyerekek izgatottan, kíváncsian, de kissé elérzékenyülve vettek búcsúz szüleiktől, és szálltak fel a külön buszra szombaton, hogy a táborhelyre szállítson bennünket. Érkezésünk után Nóra néni, a táborvezető ismertette a szükséges tudnivalókat, napirendet, lehetőségeket, szabályokat, majd a gyerekek lelkesen vették birtokukba a szobákat, az ágyneműt, a játékokat.

A tábor nagyon szép helyen, hangulatos környezetben, és közel a vízparthoz helyezkedett el. Két-három ágyas szobákban szállásoltak el bennünket az épület felső szintjén, ahol tág napozóterasz, kis klubhelyiség, egy fiú és egy lány vizesblokk, valamint két hűtő állt a rendelkezésünkre. Napirendünk szerint a 8 órás reggeli után általában szervezett programokon vehettünk részt, úgymint a falu Természet házának és a Festetics állatsimogatónak a meglátogatása, ahol tartalmas ismereteket szerezhettek a Balaton kialakulásáról, természetvilágáról, a környező természeti jelenségekről; sétahajózás a Juditte nevű vitorláshajóval, mely fedélzetén szintén ismereteket szerezhettek a környék nevezetességeiről, a Balaton adatairól a gyerekek. A kézműves foglalkozáson csuhéból készült madár és virág emlékezteti majd őket erre az 5 napra. A legnagyobb élményt a szervezett programokon kívül a rendszeres strandolás, a vízi élménypark nyújtotta kenuzás, óriáscsúszdázás, trambulinozás jelentette. Nem is beszélve az esti szabadidős programokról: kareoke, Huzella Péter zenés estje, lézerharc, és természetesen a búcsúesti disco. Rajtunk kívül még két másik iskola tanulói is velünk együtt élhették át ezeket az élményeket. Tanulóink könnyen alakítottak ki kapcsolatokat, összebarátkoztak a sávolyi, öreglaki gyerekekkel. Az én számomra is élmény volt az iskolán kívül megtapasztalni a gyermekeink viselkedését. Szívesen keresték a pedagógusok társaságát. Kolléganőimmel együtt kártyáztunk, pingpongoztunk, frizbiztünk és labdáztunk a vízben a gyerekekkel. Szerdán indultunk haza. Utolsó programként meglátogattuk a keszthelyi Balaton Múzeumot, ahol az interaktív játékok, az állandó és időszakos kiállítások anyagai keltették fel érdeklődésünket.

Nagyon jól sikerült, tartalmas és hasznos 5 napon vehettek részt a gyerekek, akik kipróbálhatták az önállóságot, a családtól távol magukat. Úgy szerezhettek ismereteket, úgy fejlődtek bizonyos képességeik, hogy ők maguk észre sem vették azt, hogy tulajdonképpen ebben az 5 napban is tanultak. Tanulóink többsége olyan a családi körülmények között élő, hogy nem engedhetnek meg maguknak ilyen programokat. Örvendetes, hogy erre a pályázat keretein belül lehetőséget kaptak. Péterné Németh Beáta

 

A gyenesdiási táborról szóló szakmai beszámolómat azzal a személyes megjegyzéssel  kezdeném, hogy nagyon szeretek  táborba menni, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy diákjaimat még jobban megismerjem. A táborozás alatti oldott hangulat, a sok különböző tevékenység mind-mind új, az iskolaitól eltérő helyzetet teremtett hozzájárulva ahhoz, hogy a még pontosabb képet kapjak a gyerekekről. Igaz, hogy a jó időjárás a balatoni táborok fontos tényezője, de a tábor szervezői nemcsak erre alapoztak. A fürdésen kívüli programok színvonalasak voltak. A Természet Házának és a Festetics Állatparknak a megtekintése során megismertük a környék élővilágát. Hogy a gyerekek a nyári szünet és a hőség ellenére is nagyon figyeltek, azt jól bizonyítja annak az állatfelismerésnek az eredménye, amire a Természet Házának igazgatója buzdította diákjainkat. Huzella Péter koncertje a zenének egy olyan ágához vitte közelebb a gyerekeket, ami talán kicsit nehezebben befogatható, mint a nekik megszokott, de úgy láttam, hogy a megzenésített versek mélyebb tartalma, igényesebb dallamvilága megérintette a gyerekek többségét. Mesztegnyői pedagógusként büszke voltam arra, hogy a mi diákjaink voltak a legegyüttműködőbbek. Hasznos volt az a foglalkozás is, amit egy forró délutánon kézműveskedéssel töltöttünk. A karaoke, a lézerharc, a hajókázás, az élménystrand, a diszkó jó lehetőséget biztosítottak az élményszerzésre, a rekreációra, a feltöltődésre. Azt is meg kell említenem, hogy a táborhelyünktől néhány perces sétára lévő strand infrastruktúrája jól szolgálták a színvonalas pihenést, és biztonságossága nekem, kísérő tanárnak megnyugtató volt. A Vadóctanya megfelelő szálláshely volt az öt nap eltöltésére, a folyamatban lévő fejlesztések arra engednek következtetni, hogy hamarosan sikerül még nívósabb hellyé alakítani. Kifogásom mindössze annyi, hogy egy kicsit több zöldséget és gyümölcsöt szívesen láttam volna az étkezések során az asztalokon. Összességében olyan élményeket kaptunk a táborban, amikre szívesen fogunk emlékezni és megélésük mind a gyerekeket, mind a kísérő pedagógusokat közelebb hozta egymáshoz. Köszönjük a lehetőséget. Árvai Ilona

 

2015 augusztus 8-12. között iskolánk 30 tanulója kapott lehetőséget, hogy a nyári szünetben is együtt töltsön egy kis időt, színes programokkal gazdagítsa szünidei élményeit. Öt napos táborunk helyszíne a Balaton északi partján fekvő Gyenesdiás volt. Itt a Vadóctanya biztosította nekünk és két másik csoport számára a szállást, és a háromszori étkezést. Nagyobb létszámunk miatt az emeleten kaptunk szobákat, ahol kényelmesen berendezkedhettünk az ott töltött napokra. Ugyan a 30 gyerek több korcsoportba tartozott, mégis egymásra figyelve, mindenki igényét figyelembe véve vették birtokba a 2-3 ágyas szobákat. Jó volt látni, ahogy a nagyobb lányok befogadták a legfiatalabbakat, megkönnyítve nekik az elalvást az otthontól távol töltött estéken. Már érkezésünk napján meleg ebéddel vártak bennünket. És a többi napon is kétszer kaptunk a gyerekek ízléséhez gondosan válogatott főtt ételt. Étkezéseink során és az esti programokon a másik két csoport tanulóival találkozhattunk, ismerkedhettünk. A szabadidőt szívesen töltötték együtt az új ismerősök, pingpong csatákat vívtak, beszélgettek, kártyáztak. Napközben változatos programokon vehettünk részt, mindenki találhatott a maga érdeklődési köréhez közel állót. A legnépszerűbb strandolás mellett, minden gyerek gazdagodott különleges kézműves technika megismerésével, mikor csuhéból készítettünk madarat és virágot. Új ismereteket szerezhettünk a Balaton kialakulásáról, megismerhettük természeti értékeit, és a tóparti élet minden területét, mikor bejártuk a Természet Háza és a keszthelyi Balatoni Múzeum kiállítótermeit. A Festetics Imre Állatparkban közelebbről megismertük hazánk őshonos házi- és vadállatait. A Balatont pedig nem csak fürdőruhában ismerhettük meg, mikor vízre szálltunk egy vitorlással, vagy kajakozni tanultunk. Persze egy balatoni tábor legnagyobb szenzációja a víz, kellemes órákat töltöttünk el benne, és a partján. Kovács Tünde tanító

 

Mesztegnyő-ökotábor-Gyenesdiás1 Mesztegnyő-ökotábor-Gyenesdiás2 Mesztegnyő-ökotábor-Gyenesdiás3 Mesztegnyő-ökotábor-Gyenesdiás4 Mesztegnyő-ökotábor-Gyenesdiás5 Mesztegnyő-ökotábor-Gyenesdiás6 Mesztegnyő-ökotábor-Gyenesdiás7