EGÉSZSÉGNAP: KATUS ATTILA

2015. június 08-án hétfőn látogatott el iskolánkba Katus Attila. 

A gyerekek nagy izgalommal várták a világbajnok sportolót. Napok óta kérdezgették „Mikor is jön hozzánk?”.

A tanulókkal bemelegítettünk a program előtt, majd egy kis pihenőt követően Attila vezetésével egy nagyon jó hangulatú zenés aerobic vette kezdetét.
Végig fenntartotta a gyerekekkel a kontaktust, instrukciókat adott, segített a lemaradóknak. A gyerekek pedig jókedvűen és felszabadultan mozogtak a nagy meleg ellenére is.

A közös mozgás után egy nagyon barátságos beszélgetéssel folytatódott a program. A sport, a mozgás szeretetéről ezek ember, és sorsformáló hatásairól volt szó. Arról hogy az életben azok érvényesülnek, akiknek vannak céljaik és azért mindent meg is tesznek. Még akkor is, ha egy kicsit hátrébbról kell is kezdeniük, mint másoknak.
Továbbá a sport és az egészség összefüggését is felvázolta diákjainknak. Mindezt érthetően a gyerekek nyelvére fordítva. Az egészet az tette igazán hitelessé, hogy a saját élettörténetét mesélte el.

Összességében szerintem mind a gyerekek mind pedig a pedagógusok számára egy nagyszerű programon vehettünk részt. Az önfeledt mozgás élménye, és a mentálhigiénés előadás tanulsága remélem örök nyomot hagyott iskolaközösségünkben.

Péntek Balázs

Tanítványaink lelkesen várták az eseményt. Izgatottan öltöztek át sportruházatba 10 órakor, hogy az iskola testnevelő tanára irányításával felkészüljenek a zenés aerobikfoglalkozásra, melyet Katus Attila fitnesz világbajnok tart majd számukra. A zenés bemelegítő tornagyakorlatok során testileg és lelkileg ráhangolódtak a gyerekek a foglalkozásra. Felkészült a szervezetük az edzésre, elindult a nyugalmi állapotból a terhelésre való átállásuk, ezáltal csökkentek az izom és ízületi sérülések esélyei, fellazultak a merev izmok. A bemelegítés után lehetőségük volt egy kis szünetre, amikor pótolták a folyadékveszteséget, felkeresték a mosdót, majd izgatottan várták a hírességet, aki pontosan, a meghatározott időpontra érkezett. Katus Attila rövid szervezési feladatok után közvetlen hangnemben felvette a gyerekekkel a kapcsolatot. Elmondta, hogy miért jött, hogy az utasításait, mozdulatait a gyerekek hogy kövessék, majd felhangzott a ritmusos zene. A nagy napsütéses meleg ellenére a gyerekek többsége mosolyogva tornázott a világbajnok fitneszedzővel, aki jó pedagógiai érzékkel egy idő után kiemelte maga mellé az ügyesen, jól teljesítő tanulókat példaképpen, ezzel motiválva a többieket a feladatvégzésre, aztán egy idő után a kevésbé motiváltakat vette maga mellé, akikben szintén elindult a belső késztetés a ritmusos mozgásra. A végére már mindenki, minden kamasz és nehezen kezelhető tanulónk részt vett a mozgásban úgy, hogy nem érezte azt megerőltető, kényszerfeladatnak. Együtt tornázott az egész iskola, együtt voltak testben és lélekben. Az aerobikmozgást lassú nyújtógyakorlatokkal vezették le. A gyakorlati, mozgásos rész után következett egy elméleti rész is, melyet úgy vezetett át a fitneszedző, hogy a gyerekek észre sem vették, hogy tulajdonképpen tanulnak, ismereteket kapnak. Katus Attila a közvetlen stílusával, a humorával, a kiváló kommunikációs képességével saját életútjának példájával tanította gyermekeinket az egészséges életmódra az életkori sajátosságaik figyelembe vételével. A gyerekek figyeltek, érdeklődve hallgatták tanácsait. Látszott tekintetükön, hogy elgondolkodnak azokon az információkon, melyeket a híresség közvetített a számukra.

„ A ti kezetekben van a kormány, ti tudjátok, merre akartok menni, mennyi gázzal indultok, ráléptek-e a fékre vagy sem. Mindig legyen előttetek cél.”

Nagyon hasznos, példaértékű délelőttöt kaphattunk tőle. Tanulságos volt gyermekeink, de még nekünk, pedagógusok számára is.

Péterné Németh Beáta

Nem minden nap találkozhatunk személyesen többszörös Világ- és Európa-bajnokkal, de június 8-án délelőtt a mi iskolánk számára is megadatott ez a rendkívüli lehetőség.

A nagy találkozás előtt testnevelő kollégánk szakszerűen bemelegítette a gyerekek apraját-nagyját, hogy a várva várt aerobic óra előtt az izmok megfelelő állapotba kerüljenek. Nyári napsütésben, pezsdítő zenére gyorsan teltek a percek, és az izgalom is egyre csak fokozódott. Aztán sportemberhez méltó pontossággal megérkezett híres vendégünk is. Katus Attiláról már napokkal ezelőtt meséltem az első osztályosoknak, hogy tudják, ki is fog érkezni hozzánk: Mit jelent az, hogy életmódszakértő, személyi edző és aerobic oktató? Miért választhatnák példaképüknek? Mint a mágnes vonzotta magához a gyerekeket, akik fogadóbizottságként szaladtak elé. Közvetlenségével, barátságos és baráti beszédstílusával pillanatok alatt a gyerekek szívébe lopta magát. Rövid technikai és számítástechnikai egyeztetés után megkezdődött a közel 120 főt számláló edzés. Oldott, vidám hangulatban, ugyanakkor nagyon kemény munkával telt el a következő 45 perc. Mindenki aktívan, nagy lelkesedéssel mozogta végig az erősítő és alakformáló mozdulatsorokat. Az intenzív testmozgás után diákjaink arra is választ kaptak Attilától egy mentálhigiénés előadás formájában, hogy miért fontos a rendszeres és kitartó sportolás. Személyes példájával, saját életéből kiindulva hangsúlyozta az egészséges életmód fontosságát, a mozgás szeretetét, és hogy soha nem szabad feladni a küzdelmet céljaink eléréséhez.

Aki jelen volt ezen a programon, annak nem csak a teste, a lelke is erősödött. Energiában és élményben gazdagodva búcsúztunk el Katus Attilától. Erről az előadás után készült képek is tanúskodhatnak.

           Szabó Gyöngyi – tanító

A TÁMOP program keretében  június 8-án Katus Attilát láthattuk vendégül az iskolánkban.

A sportoló érkezése előtt kollégánk, Péntek Balázs tartott zenés bemelegítést iskolánk apraja-nagyjának. A száraz, meleg, nyári napon valamennyi gyermekünk kitikkadt a feladatok során, viszont izmaik teljes készenlétben álltak Attila érkezésére.

Attila úgy érkezett meg, ahogyan vártuk. Számomra már a tévéből is szimpatikusnak tűnt, ezt a rendezvény csak még százszorosan megerősítette.

A program tornával indult. Nem csak bemutatta a gyakorlatokat, hanem viccelődve emelt ki a gyerekeket, akikkel maga mögé állítva mutatták be a gyakorlatokat. Attila nem  válogatott kicsik, nagyok, szőkék, barnák is kerültek előtérbe. Számomra a fokmérője az volt a program sikerességének, hogy az osztályomba járó kislány, akit nagyon kell motiválni a mozgásra, mosolyogva csinálta a gyakorlatokat. A  lendületesebb feladatokat levezetéssel zárták.

Ezután következett egy olyan csoda, amelyre nem is számítottam. Attila elbűvölte a gyerekeket. Nem tudnám megmondani meddig tartott ez a blokk, de az teljesen biztos, hogy végig mosolyogtuk mind a 150-en. Nem emlékszem egyetlen pillanatra sem, amelyik csak egy cseppet is unalmas lett volna. Viccesen, kizárólag a gyerekek nyelvén mondta, amit mondott. Senkinek sem okozott gondot, hogy valamilyen kifejezést nem ért meg.

Mesélt a szüleiről, de nem tényszerűen, hanem élvezetesen. Szinte magunk előtt láttuk a kis Attilát, amit tizennegyed magával, s csak az ő apukájával együtt rúgják a bőrt a grundon.  Nem hangsúlyozta a pécsi születését, de mégis minden a szülőföld szeretetéről szólt.

Elmondta, s sok példával megerősítette, hogy soha ne mondják, hogy soha, inkább tegyenek érte. Hangsúlyozta a sport fontosságát, de nem kampányszerűen, hanem életmódként.

A felnőttek számára is roppant tanulságos volt a valódi és a biológiai életkorral kapcsolatos története. Azt hiszem sokunkat elgondolkodtatott, amit mondott.

Szóba hozta a sajátos magyar mentalitást: a panaszkodást is. Arra hívva fel a figyelmünket, hogy panaszkodás helyett sportoljuk, amellyel mindenki csak magával tesz jót elsősorban.

Beszélhetett volna a sikereiről, de ő erről szerényen hallgatott.   A sport nagyköveteként tett arról, hogy gyermekein elhiggyék, hogy a sport révén mi mindent elérhetnek.

Attilában egy nagyszerű embert ismerhettünk meg. Egy olyat, aki valóban példakép lehet bárki számára. Én ilyen jól még nem éreztem magam egy programon.

Természetesen elmaradhatatlan volt az autogramkérés, a közös fényképek készítése.

Azt gondolom, hogy az Attila-típusú embereknek kellene járni az iskolákat, s meggyőzni a gyermekeink különféle dolgokról. Ők az igazán hitelesek, hiszen már az egyéniségükkel is elvarázsolnak bennünket.

Gratulálok neki, hogy ilyen tudott maradni, s ilyen remek módon tud kommunikálni az emberekkel! Örültünk, hogy vendégül láthattuk! Jöjjön máskor is!

             Tüttőné Linha Katalin – magyartanár

A program iskolánkban 10 órakor kezdődött. Tanulóink tornafelszerelést öltve felsorakoztak az udvaron lévő betonos kézilabdapályán és Péter Balázs testnevelés szakos kollégánk vezetésével elkezdtek bemelegíteni a leendő mozgásos feladatok előtt. Közben Lakos Tamás kollégánk a hangosítást vezette ki az udvarra, a kérésnek megfelelően.

Katus Attila 1030-kor érkezett meg hozzánk. Köszöntötte az iskola tanulóit, a jelenlévő nevelőket, elmondta, hogy ki ő, mivel foglalkozik és miről fog szólni a következő idő a tanulóknak.

Miután elindult a kért zene Katus Attila mutatta a mozgáselemeket a gyerekek pedig koruknak megfelelően igyekeztek vele együtt mozogni. Többségük élvezte a mozgást. Amikor lohadt egyes tanulók mozgáskedve, Attila kiválasztott időnként egy-egy tanulót, szembefordította a többiekkel és így vele együtt ők is újra nagyobb kedvvel dolgoztak. Folyamatosan mozgott a gyerekek között, amit azok nagyon élveztek.

A mozgásos program befejezése után, kérte a tanulókat, hogy üljenek le a pálya szélén. Beszélni kezdett nekik, az életük irányításáról, a mindennapi döntések és azok következményeinek fontosságáról. A mozgás egészségmegőrző és akaratnövelő erejéről, az akarat és kitartás fontosságáról. Családja és más a tanulók által ismert emberek életéből vett példákkal, kiváló hasonlatokkal és játékkal tette a gyerekek számára élvezhetővé és érthetővé mondanivalóját.

A későbbi gyerekekkel való beszélgetésekből egyértelműen kitűnt, hogy megértették Attila mondanivalóját. Többen megfogadták, hogy ők is igyekeznek a jövőben változtatni tanuláshoz és munkához való hozzáállásukon. Megértették, hogy ettől függhet a jövőbeli életük.

Hasznos és élvezetes két órát töltöttek el a programmal tanulóink.

Ziegenheimné Nemecz Éva

2015. június 08-án hétfőn reggel el kezdtünk Balázs bácsival zenére bemelegíteni, 3. óráig. Sokat nyújtottunk, lenyújtotta a lábainkat, kezeinket. Megjött Katus Attila, először gyors zenére kezdtük el az aerobikot, Attila bácsi többször álló spárgát mutatott be. Ezek után lassú zenére is végeztük a gyakorlatokat. a gyakorlatok után sokat beszélgettünk a sportról, hogy mennyire egészséges. Vannak akiknek kevés energiájuk van, nem sportolnak. Reggel felkelés után már álmosak. Sokan lebecsülik a sportot, pedig sokat számít. Közösen fotózkodtunk Attila bácsival. Nagyon tetszett az aerobik, jól éreztem magam. Szívesen vennék részt még ilyen programon.

Óvári Dórina

Mesztegnyo_Egeszsegnap_Katus_kep_1 Mesztegnyo_Egeszsegnap_Katus_kep_2 Mesztegnyo_Egeszsegnap_Katus_kep_3 Mesztegnyo_Egeszsegnap_Katus_kep_4 Mesztegnyo_Egeszsegnap_Katus_kep_5 Mesztegnyo_Egeszsegnap_Katus_kep_6 Mesztegnyo_Egeszsegnap_Katus_kep_7 Mesztegnyo_Egeszsegnap_Katus_kep_8